Iskorak u budućnost SUP dasaka...

TESTIRANJE VODE - KOMPLETAN PAKET

 

Kada je Džon Hibard osnovao Red Paddle Co pre više od deset godina SUP daske na naduvavanje skoro da nisu ni postojale, a i bile su lošeg kvaliteta. Džonova rešenost da učini sport koji voli dostupnijim navela ga je da se obaveže da će proizvoditi samo najbolje daske na naduvavanje, a to je rezultiralo kontinuiranim vežbama rešavanja problema. Deset godina kasnije možemo sa sigurnošću reći da je uspeo u svom naumu.

Red Paddle Co tim dizajnera je za sve to vreme nastavio da održava inovativnost jednom od najvažnijih karakteristika brenda. I nisu odmarali na lovorikama. Kao predvodnici u ovoj oblasti oni su prvi patentirali MSL tehnologiju naduvavanja, titanijumsku pumpu, RSS sistem ojačanja i detalje koji olakšavaju korišćenje proizvoda poput točkića na torbama. Ove inovacije su ustoličile Red Paddle Co kao neosporivog lidera u industriji SUP dasaka na naduvavanje i uvećale su potencijal čitavog sporta. Ali rešavanje problema se ne završava ovde.

Glavne prednosti SUP daska na naduvavanje visokog kvaliteta jesu lakoća transporta, odlaganja i dugotrajnost, kao i njihova težina. Ali Red tim dizajnera je video prostora za dodatno unapređenje u svim tim oblastima. Nakon deset godina istraživanja i testiranja i nakon mnogo prototipa rezultat njihvog posvećenog rada je napokon na tržištu.

Razgovarali smo sa Filom Hovtornom, direktorom dizajna u Red Paddle Co, da bismo saznali zašto su on i njegov tim posvetili više od godinu dana kreiranju nove daske Compact od 290 cm i kakav će ona imati uticaj na čitav sport.

 

File, Red Paddle Co daske se smatraju najboljim daskama na naduvavanje, a u stvaranje nove daske Compact uložili ste godine istraživanja. Koja je vaša motivacija?

 

FH: „Izgleda da nam je u krvi da prkosimo pravilima! Tačno je da je prvi cilj našeg brenda bio da pobijemo mit da su daske na naduvavanje inferiornije od čvrstih dasaka, a to nije jedini put da je Red Paddle Co napravio revoluciju u sportu veslanja na dasci. Ne bih bio dobar dizajner kada bih prihvatao standarde današnjice kao moguće standarde sutrašnjice. Mnogo smo unapredili tehnologiju naduvavanja u Red Paddle Co za poslednjih deset godina, ali ono što nas motiviše je konstantno testiranje i unapređenje našeg dizajna kako bismo pružili bolje iskustvo našim korisnicima.

Postoje očigledna ograničenja u tome gde ljudi osećaju da mogu da ponesu dasku za veslanje. Daska Compact napravljena je sa ciljem da sport učini raznovrsnijim. Želeli smo da proširimo svoj asortiman daskom koja može lako da se odloži u malom gradskom stanu, koju možeš da poneseš na leđima dok voziš bicikl ili da je bez problema staviš u gepek sportskog automobila. Priznajem da je to bio veliki dizajnerski izazov za nas. Želeli smo da vidimo koliko možemo da izmenimo i unapredimo ovaj sjajni proizvod, da mu omogućimo da pruža rezultate kakve ni sami nismo mogli da zamislimo i da rešimo probleme koje niko nije pokušao da reši pre nas. Izvesti tako nešto, stvoriti dasku koja istinski pomera granice, prvu takve vrste u industriji...za nas nema ničeg uzbudljivijeg od toga.“

 

Šta je tačno daska Compact?

 

FH: „Daska Compact od 290 cm je SUP daska pune veličine koja se može saviti tako da bude duplo manja od klasične SUP daske na naduvavanje. Zapravo ova daska predstavlja iskorak u tome šta jedna daska na naduvavanje može da bude. To je daska koja može da se odlaže na najmanjim mestima: možeš lako da je poneseš na leđima, u vozu, autobusu, na biciklu, možeš da je držiš u stanu ili na jahti. Zahvaljujući lakoći odlaganja i transporta sport nikada nije bio dostupniji.“

 

Kako ste uspeli da napravite dasku koja može da se spakuje na tako male dimenzije?

 

FH: „Godinama smo pokušavali da smanjimo dimenzije spakovane daske. Svaki prototip nas je doveo korak bliže cilju, ali tek kada smo stvorili novi MSL PACTTM materijal uspeli smo da ostavrimo naše dve misije. Prva misija bila je da napravimo najmanju moguću spakovanu dasku. Druga misija je bila da ne izgubimo na performansama, izgledu i kvalitetu koji se očekuje od Red Paddle Co daske. MSL PACTTM materijal u paru sa našim sistemom sa četiri uzdužne letvice daje savršenu kombinaciju savitljive izduvane daske koja može da se savije i umota. A kada se daska naduva ona je čvrsta i pruža autentično iskustvo na vodi. Krajnji proivzod je naš poseban dizajn za koji smo pokrenuli postupak patentiranja.“

The 9’6” Compact board uses new PACT™ technology, what is this and why did you create it?

 

Daska Compact od 290 cm koristi novu PACT™ tehnologiju. Kakva je to tehnologija i zašto ste je razvili?

 

FH: „PACT™ tehnologija je razvijana poslednjih deset godina. Ona podrazumeva nov procesa tkanja koji stvara izuzetno gustu mrežu nitu u središtu daske. Taj proces tkanja smo ukombinovali sa super snažnim, ali savitljivim spoljašnjim slojem. Pored toga upotrebili smo i druge karakteristike naših dasaka kao što je sistem sa četiri uzdužne letvice, podeljenu podlogu za stajanje, izmešteni ventil i dva odvojiva peraja samo su neke od njih. Rezultat je daska koja je čvrsta poput ostalih dasaka iz naše ponude, ali koja je duplo manja od njih kada se izduva.“

Daska nije jedini novi proizvod koji ste izbacili. Zašto ste redizajnirali ranac?

 

FH: „Daska Compact od 290 cm je bila naš glavni prioritet, ali ranac nam je podjedanako važan prilikom kreiranja celog pakovanja. Ranac je naravno manji kako bi u njega stala manja torba, ali takođe ima nove karakteristike. Čitava ideja iza daske Compact od 290 cm jeste da proširimo domet SUP sporta tako da je naša misija bila da napravimo ranac koji će se lakše odlagati, sa kojim je jednostavnije putovati i koji je udobniji za nošenje od prethodnih SUP rančeva.

Stvorili smo ranac koji je se potpuno prilagođava osobi koja ga nosi i koji primenjuje 53% manje potisne sile na donja leđa korisnika. To znači da možeš duže udobno da se krećeš sa njim na leđima. Ima podesivu podršku za lumbarni deo leđa i mogućnost prilagođavanja visini korisnika što ga čini pogodnim za skoro sve veslače bez obzira na njihovu visinu. Dali smo mu neke nove karakteristike kao što su cevasto punjenje sa zatvorenim ćelijama na ručkama, podebljano punjenje na ramenima, jastučići za ramena i leđa od češljanog pamuka i podesivi kaiši na ramenima, zahvaljujući čemu je udobniji za nošenje.“

 

Never in the history of the sport has anyone attempted a paddle as compact as the five-piece which comes within the new package, why did you do it?

 

Niko do sada nije pokušao da napravi toliko kompaktno veslo kao vaše petodelono veslo koje ide uz novu dasku Compact. Zašto ste vi to uradili?

 

FH: „Dizajniranje vesla koje je lako, snažno i kompaktno je bilo izazovno, ali i neizbežno. Kao i sa svim drugim proizvodima koje pravimo, pošli smo od svog iskustva u sportu i odatle krenuli da razmišljamo šta bismo mogli da promenimo kako bismo unapredili to iskustvo. Prenosiva SUP daska nije dovoljna. Gde god da pođeš trebaće ti i veslo! Bilo je potrebno mnogo ispitivanja i testiranja, ali usepli smo da napravimo novo petodelno veslo koje je savrešno rešenje. Veslo je izrađeno od čvrstog ugljenika što mu pruža ekstremnu čvrstoću, a sastavlja se uz pomoć pushpin tehnologije.

Na taj način smo uspeli da obezbedimo njegove male dimenzije, ali i rezultate u vodi bez kompromisa. I još može da se podesi da odgovara rajderima svih uzrasta. Ako izvadiš srednji deo vesla, može da se koristi kao dečije veslo, a ako iskoristiš svih pet delova možeš da ga prilagodiš visini odraslog rajdera. Izuzetno dugotrajna, laserom napravljena lopatica je otklonila potrebu za mastilom i štampanjem, što veslu pruža dizajn koji neće izbledeti i koji otklanja estetske implikacije zauvek.“

 

Zašto ste napravili dasku od 290 cm? Ona će sigurno biti suviše mala mnogim veslačima. Zašto niste napravili dasku od 320 cm ili neku još dužu?

 

FH: „Daska Compact je duga 290 cm sa razlogom - zahvaljujući toj dužini moguće je smotati je na izuzetno male dizmenzije. Da smo napravili dužu dasku, ne bismo mogli da je spakujemo u tako malo pakovanje. Veruj mi, probali smo!  Ipak, daska Compact od 290 cm je pravljena po uzoru na naš najprodavaniji model - dasku Ride od 320 cm. Imaju skoro identičan oblik. Daska Compact od 290 cm je široka 813 mm i debela 120 mm. Definitivno se ne ponaša kao mala daska u vodi. Pruža savršenu mešavinu stabilnosti, lakoće upravljanja i klizanja što ti dozvoljava da maksimalno uživaš na svakoj vodi i u svim uslovima. Pored toga, dužina od 290 cm nam je omogućila da napravimo malo lakšu dasku. Težina daske Compact je svega 7,5 kg, a idalje ispunjava naš cilj da ne pravimo kompromise kada su u pitanju rezultati pri veslanju. Odgovara rajderima teškim do 95 kg.“

A sad pitanje koje se svima mota po glavi...da li će jednog dana sve Red Paddle Co daske biti zasnovane na dizajnu daske Compact?

 

FH: „Sve Red Paddle Co daske moraju da odgovaraju svojoj svrsi kao pojedinačno dizajniran tip daske. Smatrali smo da našem asortimanu nedostaje ultra praktična daska za ljude koji nemaju dovoljno prostora za odlaganje ili koji žele da prenose dasku na nove načine, npr. na kratkim vikend putovanjima ili u vozu. Pored toga, uživali smo u izazovu kreiranja takve daske. Kao što je to slučaj sa proizvodima svih dizajnerskih timova jednog brenda, daska Compact je funkcionalan prototip.

Red Paddle Co brend se razvija zahvaljujući iskustvu tako da nam je bilo važno da izbacimo ovaj dizajn na tržište, da ga naši korisnici isprobaju u vodi i da čujemo povratne informacije od njih. Želimo da unapredimo doživljaj svih učesnika u sportu, što znači da kreiramo različite dizajne za različite potrebe.

A i napraviti dasku Compact je zaista izazovno! Za proizvodnju svih naših dasaka potrebno je barem 72 sata od početka do kraja porcesa, što podrazumeva i rigoroznu kontrolu kvaliteta. Ali da bi se napravila daska Compact, potreban je bar još jedan dan u proizvodnji. Dakle, iako je daska Compact definitivno korak napred u definisanju toga šta jedan SUP daska na naduvavanje može da bude, njena proizvodnja ima cenu, kako u bukvalnom smislu tako i u smislu vremena potrošenog na njen razvoj i proizvodnju.

Ne treba zaboraviti ni da su poslednje dve daske koje smo kreirali bile daska Tandem Voyager od 457 cm 2018. godine, a godinu dana pre toga daska Dragon dugačka 518 cm, osmišljena za trkanje četiri osobe. Tako da bi pretpostavka da se krećemo u samo jednom pravcu bila pogrešna!“

 

Definitivno imate mnogo ideja za jedan tim koji broji samo četiri osobe! Kako održavate inovativnost u Red Paddle Co dizajnerskom timu?

FH: „Imamo sreće da naš tim ima kancelariju odmah do kancelarija marketinškog tima, tima za korisnička iskustva i operativnog tima. Ni skladiše nije daleko od nas. Ovo definitivno utiče na dobre rezultate našeg tima, jer smo u stalnom kontaktu sa drugim kolegama. Mesto na kome stvaramo magiju jeste naš dizajnerski studio i naši dizajnerski sastanci. Svako od nas ima malo drugačiji pristup rešavanju problema, a kada počenemo sa procesom dizajniranja otvoreni smo za sve ideje koje razmatramo kao tim. Proces dizajniranja ne podrazumeva samo razmenu novih ideja. Mi posvećujemo dosta vremena analizi životnog ciklusa proizvoda. Odgovoran dizajn treba maksimalno da opravda upotrebu svakog materijala i krajnjeg proizvoda u svim životnim fazama. Naš glavni prioritet je dugotrajnost. Naše daske su pravljene da traju, a često smišljamo najinovativnije ideje kada pokušavamo da umanjimo potencijalne štetne efekte proizvodnje daske dok nastojimo da produžimo rok upotrebe proizvoda. Posle ručka idemo u šetnju, skoro svakog dana. Ovo je provobitno bio izgovor za protezanje nogu posle ručka, ali zapravo nam je pomoglo u rešavanju mnogih problema!“

 

DASKU COMPACT OD 290 CM JE SADA MOGUĆE PORUČITI UNAPRED, A SLAĆE SE KUPCIMA POČETKOM NOVEMBRA. MOĆI ĆE DA SE KUPI KOD ODABRANIH PRODAVACA OD DECEMBRA.

INOVATIVNI DIZAJN RED PADDLE CO DASKE COMPACT OD 290 CM JE ZAŠTIĆEN MEĐEUNARODNO REGISTROVANIM PATENTOM. MSL™ I PACT™ SU REGISTROVANI ZAŠTITNI ZNACI RED PADDLE CO